Bröllop present

Bröllopspresenter

Bröllop och presenter till brudparet

Vad kan man ge i bröllopspresent och var kan man hitta tips på bröllopspresent? Att välja den perfekta bröllopspresenten kan ibland vara en riktig utmaning – det finns många faktorer att ta hänsyn till, som brudparets personlighet, stil och var de befinner sig i livet och dessutom känner du kanske inte alltid brudparet så väl att du vet vad de skulle uppskatta som bröllopsgåva.

Tips på bröllopspresenter

Här är några tips på presenter som kan vara passande till ett bröllop, men det allra viktigaste är ju att välja bröllopspresent utifrån brudparets önskemål på sin speciella dag (om de har en lista över saker de önskar sig) eller om ni helt enkelt vet vad de önskar sig. Annars kan förhoppningsvis listan nedan ge inspiration alternativt om ni tar kontakt med någon som känner brudparet väl, som kan ha några bra tips.

Hemmet: en populär bröllopspresent är något som brudparet kan använda i sitt nya hem. Det kan vara en fin porslinsservis, eleganta bestick, en vacker duk – eller varför inte en ljusstake eller en oljelampa eller annat prydnadsföremål som kan användas för att skänka glädje under lång tid. En personlig touch kan du också lägga till genom att till exempel gravera in brudparets namn och bröllopsdag på presenten, allt för att få till en så personlig bröllopspresent som möjligt. Sen behöver ju inte personliga bröllopsgåvor vara graverade, det kan lika väl handla om att de är unika och känns personliga för mottagaren.

Upplevelse: en annan idé är att ge en upplevelsepresent, som ett presentkort på en weekendresa, en gourmetmiddag, en dag på spa eller varför inte några väl utvalda produkter för outdoor och vandring. Det ger brudparet en möjlighet att spendera tid tillsammans och skapa nya minnen efter bröllopet. Så en bröllopspresent med en upplevelse kan vara en riktigt fin bröllopspresent.

Donation: om brudparet redan har allt de behöver i sitt hem, kan en donation till en välgörenhetsorganisation i deras namn vara en meningsfull present. Det visar att du bryr dig om och respekterar något som brudparet också värdesätter.

Något personligt: sist men inte minst kan man ge en personlig present som påminner brudparet om deras speciella dag. Det kan vara en personlig målning, handgjord keramik eller en vacker fotobok med gemensamma minnen.

Tänk också på att det alltid är tanken som räknas: anstränger du dig för att hitta en present just för brudparet, så kommer de uppskatta den.

Fler idéer för populära bröllopspresenter

Hur ska man köpa bröllopspresent till de som har allt? Här kommer ytterligare 10 unika och tänkvärda idéer för en rätt och rolig bröllopspresent:

Kurs: ge brudparet en kurs i något nytt och spännande, som till exempel en danskurs, en matlagningskurs med en känd kock eller en keramikkurs där de kan skapa något tillsammans.

Prenumerationstjänster: till exempel en månads- eller årsprenumeration i en vin-, kaffe- eller teklubb. Eller kanske en bokklubb för det brudpar som älskar att läsa.

Växt eller träd: om brudparet bor i hus eller har en sommarstuga kan ett träd eller en växt att plantera i trädgården vara en fin bröllopspresent, som kan att växa och blomstra tillsammans med deras kärlek.

Bröllopskapsel: som en vacker låda där de kan lägga in minnessaker från sitt bröllop och öppna på en särskild årsdag i framtiden.

Personlig konst: kontakta en konstnär för att skapa ett verk baserat på deras kärlekshistoria eller något annat som är unikt för dem, som en illustration av platsen där de träffades.

Gemensamma kläder eller accessoarer: kanske matchande morgonrockar för sommarens och vinterns dopp?

Hållbar present: som en biogasugn, en regnvattensamlare, eller andra hållbara produkter som hjälper det engagerade brudparet att minska sitt ekologiska fotavtryck.

Äventyrspaket: för det mer äventyrliga paret, ge dem ett paket med roliga aktiviteter som ziplining, dykning, ballongfärd eller paragliding.

Brädspel eller pussel: varför inte ett högkvalitativt brädspel eller ett anpassat pussel av en plats som är speciell för brudparet, som till exempel staden där de träffades.

Kulinarisk upplevelse: istället för den traditionella matlagningskursen, boka en restaurangupplevelse eller en privat middag med en lokal kock i brudparets hem.

Byte av bröllopspresent

Men: spara alltid kvittot ändå, det kan finnas fler som kommit på en lika bra idé till bröllopspresent och brudparet ska inte behöva bli sittande med två fina träblock med japanska knivar, tre våffeljärn och fyra sous vide-paket.

Sen finns det ju en del gammalt skrock om att inte ge vassa föremål som knivar och i present för att det skulle kunna skära av vänskapen. Det känns förlegat idag när fina saker att ha nytta av i köket under många år framöver är en alldeles utmärkt bröllopspresent, till exempel en riktigt fin kaffemaskin eller andra föremål för köket som gjutjärnsgrytor från till exempel Le Creuset och fina uppläggningsfat.

Hur mycket ska man lägga på bröllopspresent?

Hur mycket man ska ge i bröllopspresent beror framför allt på hur nära man står brudparet, men även på hur påkostat bröllopet är: blir du bjuden på ett storslaget och generöst bröllop, som kanske pågår i flera dagar, känns det rimligt att lägga mer på bröllopspresenten.
Men är det ett mer traditionellt bröllop med mottagning efter och du endast bekant eller kollega till någon i brudparet kan en present för 500-1.000 kr vara tillräcklig. Om du däremot är en nära vän till brudparet eller familjen bör du lägga minst 1.000 kr och om du är ett syskon eller på annat sätt en del av familjen bör du nog gå upp ytterligare ett snäpp.

Fler tips för att hitta rätt bröllopspresent

Här finns fler sidor som samlat tips på presenter till brudparet:
Bröllopspresent – önskelista (Bröllopsmagasinet)
En bröllopspresent från Svenskt Tenn är en symbol för kärlek och vänskap, som följer brudparet genom livet (Svenskt Tenn)
Tips på fina bröllopspresenter – vad ska man ge? (Expressen Leva&Bo)
Blommor är ju också alltid en uppskattad bröllopspresent (Interflora)

Läs mer om bröllop:
Bröllop och bröllopsceremonier
Checklista för ditt bröllop
Dikter för bröllop
Årsdagar för bröllop som silverbröllop och guldbröllop


Rulla till toppen