Checklista bröllop

Bröllop checklista – planera bröllop

Checklista bröllop för att planera bröllop: att planera ett bröllop är en stor utmaning och kan vara både en inspirerande och en känslomässig resa. Det är en dag som du kommer att minnas för resten av ditt liv, och det är viktigt att allt går smidigt och enligt planerna. För att hjälpa till med detta har vi sammanställt en bröllopschecklista som du kan använda för att se till att inget viktigt missas.

Tänk på att du behöver gott om tid, minst 12-18 månader före bröllopet bör ni vara igång med er planering. Vissa datum är dessutom fullbokade långt i förväg (som pingsthelgen och dessutom sker nästan häften av alla vigslar enligt SCB under juni, juli och augusti), så det kan vara en god idé att börja med punkt 1 och låta den styra övriga punkter på checklistan.

1. Bestäm datum och plats: Det första steget i planeringen av ditt bröllop är att bestämma ett datum och en plats. Tänk på att det allra oftast handlar om två platser: en för vigseln och en bröllopsmottagningen eller festen. Du bör börja leta efter en lämpliga platser så tidigt som möjligt, eftersom populära platser kan bokas upp i förväg. När du har bestämt dig för plats för vigseln och plats för er bröllopsmottagning, boka dessa så snart som möjligt för att säkerställa att du får det datumet som du önskar.

2. Skapa en gästlista: En gästlista är en viktig del av planeringen av ditt bröllop, eftersom det kommer att påverka din budget och valet av plats, mat och dryck samt underhållning. Skriv ner namnen på alla personer som du vill bjuda in till ditt bröllop, och se till att du inkluderar deras adresser och kontaktinformation. Tänk också igenom vilka gäster som ska få olika ansvar, som värdpar, tärna, bestman och toastmaster.

Läs mer om vem som gör vad på bröllopet

3. Ska ni sköta all själva eller ta hjälp av någon i planeringen som en bröllopskoordinator: en bröllopskoordinator kan hjälpa dig att hantera alla detaljer och se till att ditt bröllop går smidigt. Om du inte vill ha en professionell bröllopskoordinator, kan du fråga en pålitlig vän eller familjemedlem om de kan hjälpa till med planeringen – om ni inte vill göra det själva förstås.

4. Sätt en budget: Innan du börjar planera ditt bröllop, är det viktigt att sätta upp en budget. Detta kommer att hjälpa dig att hålla koll på dina utgifter och undvika oväntade kostnader. Var realistisk med din budget och tänk på vad som är viktigast för dig.

5. Boka en fotograf och någon som kan filma under bröllopet: fotografier och videor är viktiga för att dokumentera ditt bröllop och skapa minnen för livet. Se till att du väljer en fotograf och någon som filmarsom har erfarenhet av att fotografera bröllop och som har fotat tidigare på bröllop på ett sätt som du gillar. Boka dem i god tid för att säkerställa att de är tillgängliga på din bröllopsdag.

6. Välj en bröllopsklänning: välj en bröllopsklänning som passar din stil och personlighet. Detta är en viktig del av planeringsprocessen och du bör ta dig tid att prova olika klänningar innan du bestämmer dig. Sen handlar det ju även om att bestämma klädsel mer generellt för bröllopet och även att tänka kring kläder till tärnor och brudnäbbar.

7. Boka ett boende för bröllopsnatten: boka ett riktigt härligt boende för bröllopsnatten. Detta är ett viktigt steg på din bröllopschecklista eftersom du kommer att vilja ha en bekväm och romantisk plats att tillbringa din första natt som gifta. Det gäller även för gästerna om ni väljer att gifta er på en mer avsides plats, där de också kommer behöva boende.

8. Boka mat och dryck: bestäm vilken typ av måltid ni vill ha. Vill ni ha en buffé, en sittande middag eller kanske ett annat alternativ? Välj en cateringfirma som passar dina behov och budget och boka cateringföretaget i god tid för att undvika eventuella missförstånd och för att säkerställa att de är tillgängliga på din bröllopsdag. Bestäm vilken typ av drycker du vill servera. Vill du ha en öppen bar eller en begränsad bar? Vilken typ av alkohol vill du servera? Glöm inte bort att inkludera eventuella allergier eller dieter i planeringen av menyn.

9. Boka underhållning: bestäm vilken typ av underhållning ni vill ha. Vill ni ha en DJ, ett band eller kanske någon annan typ av underhållning? Boka underhållningen i god tid. Populära DJ:s och band bokas snabbt upp, så det är viktigt att agera i tid för att säkerställa att du får din favoritunderhållning. Se även till att det finns en dansgolv där gästerna kan dansa och ha kul under kvällen.

10. Börja kommunicera med gästerna i god tid, till exempel genom en chatgrupp: det kan skapa en stämning och förväntan inför bröllopet och alla kan se vilka som kommer. Det är även en bra kanal att uppdatera gästerna på eventuella förändringar i programmet beroende på saker som dyker upp under er planering eller närmare inpå bröllopet som väderutsikter för er stora dag (tänk alltid på att ha en plan för dåligt väder).

Till sist: njut och se till att hela resan inklusive bröllopet blir ett fint och kul minne, inte någonting som känns jobbigt.

Lycka till!

Här hittar du en lista över bröllopsdagar som du sedan kan fira varje år framöver.

Rulla till toppen